Ai un plan intenționat de dezvoltare personală? Este cea mai incomodă întrebare pe care am primit-o în ultimul an și a venit direct de la John Maxwell, omul care mă inspiră. Aceasta este, de fapt, întrebarea cu care își începe John Maxwell cartea, Cele 15 legi ale dezvoltării personale, întrebare pe care am luat-o în serios, iar în ultimul an sunt fericitul posesor al unui plan intenționat de dezvoltare personală.

Legea intenției este prima lege tratată în cartea mai sus menționată, iar ea transmite următorul mesaj: dezvoltarea personală nu apare pur și simplu. Dacă vrem să ne dezvoltăm, ne vom dezvolta intenţionat. Dezvoltarea nu este un proces întâmplător. Dacă dorim să ne dezvoltăm, trebuie să o facem în modintenționat. De aceea legea intenţiei este prima lege a dezvoltării personale.

 

Nimeni nu s-a dezvoltat din greşeală. Putem îmbătrâni din greşeală, dar nu devenim mai buni. Există o diferenţă între a îmbătrâni şi a ne îmbunătăţi. Oamenii care au intenţia de a se dezvolta încep imediat să acționeze în acest sens, iar beneficiile vor începe să se vadă imediat. Mergeţi la oamenii obişnuiţi de pe stradă şi aceştia vor fi nerăbdători să scape de probleme, de stres, să-şi pună viaţa în ordine. Dar dacă vorbiţi cu ei şi le spuneţi: „Pentru a rezolva toate aceste lucruri, trebuie să vă schimbați pe voi înșivă, iar noi vă putem direcționa în acest proces” – aceştia se vor îndepărta foarte rapid. Ei vor ca mediul şi circumstanţele lor să se schimbe, dar nu înţeleg că în centrul acestor lucruri trebuie să fie ei şi că schimbarea trebuie să înceapă cu ei.

„Oamenii sunt nerăbdători să-și îmbunătățească circumstanțele, dar nu sunt dispuși să se îmbunătățească pe ei înșiși. De aceea ei rămân limitați.” (James Allen) Cea mai mare breşă din lume este spaţiul dintre a ști şi a face, de aceea legea intenţiei este atât de importantă!

Dacă aş putea avea o singură dorinţă pentru voi acum, iată care ar fi: ca chiar acum să vă hotărâți sufletește și mental ca de astăzi înainte să vă dez- voltaţi… dar să treceți de la dezvoltarea accidentală la cea intenționată. Voi veţi iniţia dezvoltarea – vă luaţi acest angajament şi vă veţi asuma decizia. Jim Rohn spunea un adevăr formidabil: „Nu îți poți schimba peste noapte destinația, însă îți poți modifica chiar acum direcția.”

Dezvoltare PersonalaSfat practic: uită-te la calendarul tău pe restul anului 2014, fă planuri specifice, oportune şi focalizate spre dezvoltare. Citește cărți, participă la seminarii și evenimente care să îți adauge valoare, învață din experiențele tale și ale altora, împărtășește și pune totul la îndoială cu o atitudine pozitivă pentru învățare. Aminteşte-ţi, dezvoltarea personală nu este un obiectiv, ci un proces pe viaţă care TREBUIE să înceapă cu intenţia. Deşi planificarea perioadei de dezvoltare ar putea părea simplistă, ea ESTE începutul intenţiei de a acţiona.

În loc de încheiere, din nou un citat al lui Jim Rohn: „Dacă nu vă creaţi propriul plan al vieţii, există şanse să nimeriţi în planul altcuiva. Şi ghiciţi ce au plănuit aceştia pentru voi? Nu prea multe.”

Pentru mai multe detalii despre cum să îți creezi un plan intenționat de dezvoltare personală, te încurajez să comunicăm. Suntem dornici să te însoțim în inițierea unei călătorii fascinante. FĂ-O ACUM… FĂ-O INTENȚIONAT!

 

___

Sursa imagini: aici si aici

Mihai Tandea
Mihai Tandea
(Speaker, Trainer & Coach - Impuls Training) str. Paris, nr. 1, Cluj Napoca Tel: +40745517514 Fax: +40264430026 mihai.tandea@impulstraining.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *