Atitudinea: prieten sau dușman?

Dezvoltare personalaDacă succesul este mai degrabă o călătorie decât o destinație, în această călătorie avem de partea noastră un aliat de nădejde – ATITUDINEA – un „jucător” esențial în succesul tău, pe care nu îl poți ignora. Ea va fi întotdeauna acolo și îți va influența dramatic succesul. Aș vrea să ne uităm la două caracteristici ale atitudinii, pe care le-am învățat de-a lungul vremii.

1. Atitudinea este o alegere.
Lucrurile nu sunt bune sau rele în sine, atitudinea noastră le face să fie astfel (W. Shakespeare). Atitudinea pe care o am în fiecare zi, chiar și acum când scriu positive-attidtueacest articol (chiar și atunci când îl vei citi), nu este dată de circumstanțele în care trăiesc, de familia pe care o am, de mașina pe care o conduc sau de jobul pe care îl am, ci este produsul propriei mele alegeri. Adesea credem că atitudinea noastră se datorează circumstanțelor în care ne aflăm și, în mod constant, dăm vina pe altcineva sau pe altceva pentru ea. Atitudinea este alegerea mea, pe care o fac zilnic și care îmi va influența nu doar succesul, ci și relațiile.

2. Atitudinea noastră poate schimba problemele în binecuvântări!
Atitudinea noastră va schimba vremurile dificile în vremuri mai bune. Important este să avem o atitudine bună în vremurile grele.

Aș vrea să ilustrez acest adevăr printr-o poves- tioară despre o pasăre canadiană care, văzând că în fiecare an toate păsările zburau către sud și, pentru că s-a săturat să facă această călătorie extenuantă an de an, și-a zis:“Vânturile din Canada nu pot fi atât de rele. Voi rămâne aici în această iarnă.” Era hotărâtă ca, atunci când toate celelalte păsări își vor lua zborul spre sud, ea să rămână în Canada. Și a rămas. La mijlocul lunii noiembrie, venise o zi foarte rece și ploioasă, iar pasărea îngheță de frig: „De ce sunt aici? E stupid. Ar trebui să fiu în sud, la loc călduț, cu celelalte păsări. Trebuie să plec de aici!”. Și a început să zboare spre sud, dar când a ajuns în aer, din cauza ploii reci, a început să i se formeze gheață pe aripi, până când n-a mai putut să zboare și s-a prăbușit în curtea unei ferme. Cum stătea acolo, pe jos, încercând să respire, a realizat că va muri. O vacă se apropie. În timp ce trecea peste pasărea canadiană înghețată, a lăsat o balegă chiar pe ea. Dezgustată, pasărea rosti: „Și-așa sunt pe moarte. Ultimul lucru de care aveam nevoie era o balegă pe mine.” Dar, o clipă mai târziu, a spus: „E mai cald aici!” Gheața a început să se topească. În curând, a putut să își miște aripile: „Dumnezeule, voi trăi!” Pasărea era atât de fericită, încât a început să cânte sub balegă. Pisica de la acea fermă, trecând pe acolo, a auzit cântatul de sub bălegar, l-a dat la o parte, a văzut pasărea și a mâncat-o. Morala? Nu toată lumea care lasă „bălegar” pe tine ți-e dușman. Persoana care curăță „bălegarul” de pe tine nu ți-e neapărat prieten. Și când cineva lasă un „bălegar”  pe tine, ține-ți gura închisă!

Nu uita: zilnic ne alegem atitudinea care ne va influența succesul și va transforma problemele în oportunități și binecuvântări. Care este atitudinea ta acum? Pentru că nu este dată de ceea ce ai citit, ci este alegerea ta! Îți doresc o alegere inspirată și o zi binecuvântată!

Dezvoltare personala

______

Sursa imagini: aici, aici, aici, aici

Mihai Tandea
Mihai Tandea
(Speaker, Trainer & Coach - Impuls Training) str. Paris, nr. 1, Cluj Napoca Tel: +40745517514 Fax: +40264430026 mihai.tandea@impulstraining.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *