Dincolo de evident

 

Echipa pe care o aveam la cursul de vânzări era formată din 12 oameni, majoritatea începători. I-am simțit încă din prima zi că nu se conectaseră 100% la partea serioasă a cursului, la partea de însuşire de noi cunoştinţe. Tineri şi puși pe distracţie, erau pe punctul de a trece în plan secund obiectivele profesionale (învățarea produselor şi a paşilor procesului de vânzare specifică domeniului de activitate). Eram decis să calibrez din mers raportul de interes și implicare.

Tot acest proces a fost accelerat maxim în prima seară, când șeful de sală al restaurantului mi-a dat un telefon pe la 11,10: „Marius, am o mică problemă. Scuze că sun la ora asta (știa că nu dorm, plecasem din restaurant de un sfert de oră). Cursanţii tăi ascultă la masă, în restaurant, muzică pe telefon. Ascultă manele la difuzorul telefonului și e deranjant pentru ceilalți clienți”. Eh, la această manifestare publică a lipsei celor şapte ani de-acasă am simțit cum instant îmi crește temperatura. Am revenit la masă şi i-am invitat să ia în considerare două aspecte: atașarea unor căști la iPhonul care cânta pe masă şi opțiunea de a se retrage spre camere. Am prezentat şi trei argumente solide: politica restaurantului, ora târzie şi tema pentru a doua zi. Am avut grijă să mă asigur că au înţeles – dimineața toată lumea trebuia să aibă tema făcută, indiferent dacă muza inspiraţiei îi vizitase sau nu.

EducatieA doua zi dimineața, întreb: „Toată lumea și-a făcut tema în scris?” Nicio mână sus. „Ok, fiecare va citi proiectul în fața colegilor.” Virgil, al şaptelea cursant planificat la prezentare, posesor de iPhone şi manelo-DJ în timpul liber, îmi comunică stins și cu privire mahmură: „Nu mi-am făcut tema pentru că nu am știut ce să scriu.” Pentru prima și ultima dată în patru ani am dat afară un cursant: „Du-te, fă-ți tema, şi când e gata te întorci în curs.” Remus, colegul de cameră al lui Virgil, ridică mâna timid: „Nici eu nu mi-am făcut tema… ” Peste douăzeci de minute, amândoi își citeau temele în fața noastră. „Da, se vede clar că sunt teme făcute la repezeală şi că sunt superficiale, ați tratat cu neseriozitate tema și asta este evident şi în ce ați scris”, le-am spus pe un ton si cu mimică dezaprobatoare. Seara, la masă, Remus mă ia deoparte: „Marius, scuze pentru azi-dimineaţă… VanzariVreau să știi că eu îmi făcusem tema de seara, dar nu am vrut să îl las singur pe Virgil, mă gândeam că se simte prost faţă de ceilalți colegi…” Wow!

Lecţie importantă de viaţă: presupunerile şi prejudecățile noastre ne împiedică să vedem realitatea așa cum este ea. Tragem concluziile eronate, abordăm strategiile greșite, pierdem oportunități, rănim oameni, pierdem clienți când nu reușim să ne detaşăm de propriile noastre percepţii subiective.

_____
Surse imagini: aiciaici si aici

Marius Dan
Marius Dan
(Certified Trainer & Executive Coach @ Impuls Training) E-mail: marius.dan@impulstraining.ro Telefon: 0745.288.882

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *