Dorință + interes + pasiune = măiestrie

Când ai participat la un eveniment în care să fii impresionat de speaker sau când te-ai uitat ultima dată la un filmuleț motivațional sau ai citit un motto după care ai trecut la acțiune? După astfel de momente te simți pregătit să schimbi lumea cu inspirational-quotes-3emoția transmisă, dar, deși rezonezi atât de bine cu mesajul, te blochezi la implementare. Efectiv nu reușești să găsești motivația necesară de a trece la acțiune. În anul 2013, prin prisma activității mele, am vizionat multe filmulețe motivaționale și am citit cărți în urma cărora reacția cea mai des întâlnită a fost: WOW! Și eu vreau să fac asta sau să devin ca protagoniștii din filmuețele respective. Entuziasmul era atât de mare încât eram sigur că se va întâmpla ceva senzațional… și pauză. Trece o zi, trec două, trece o săptămână și nu fac nimic în privința asta. Deja începeam să dau înapoi, spunându-mi că nu am abilitățile necesare pentru a face acel lucru. Cărțile sau acest gen de filmulețe nu ne oferă motivație, ci doar inspirație. Iar între cele două este o diferență. Ești inspirat în momentul în care vezi sau auzi ceva ce te face să te simți energizat și îți face pielea de găină. Poate fi o persoană din viața ta, poate fi un clip de pe Youtube, un film, o carte sau un articol care trezește ceva în tine. Dar devii motivat în momentul în care gândurile și sentimentele tale te fac să treci la acțiune. Inspirația nu te va face niciodată să începi, doar motivația va reuși asta.

Cele trei componente ale motivației

1. Vreau să fac asta. Dorința de a face acest lucru este extrem de importantă, dar este și etapa în carese blochează majoritatea. Un sfat foarteDezvoltare personala important în această etapă: înconjoară-te cu persoane care deja fac acel lucru şi participă la cât mai multe evenimente în care se vorbeşte despre acel lucru.

2. Învăţ să fac asta. Interesul este borna kilometrică definită de cuvinte precum „învăț”, „testez” și „fac”. Citeşti articole, studiezi cărţi, te înscrii la cursuri, începi să pui în practică ceea ce înveţi, ceri feedback-uri. Cea mai mare capcană aici e să te dai bătut, deoarece încă nu ești la fel de bun, pentru că nu o faci la fel de bine și pentru că nu obții rezultatele maeștrilor”.

3. Continui să fac asta.  Pasiunea apare atunci când poți spune m-am dedicat” și am obținut măiestrie”. Pasiunea nu înseamnă entuziasm de început. Nu îți descoperi pasiunea, ci devii îndeajuns de inspirat încât să-ți stârnească o dorință de a-ți urma interesul până în punctul în care atingi excelența. Dezvoltare personalaVreau să te întreb ceva, mai ales dacă ştii care este pasiunea ta: exersezi acel lucru cel puţin 2 ore pe zi, în fiecare zi? Mulți spun am prea multe pasiuni şi nu ştiu ce să aleg!” Fals! Ai multe interese, mai mult sau mai puţin superficiale. Pasiune devine în momentul în care te-ai dedicat în mod constant acelui lucru şi ai devenit bun (sau eşti pe cale să devii).

 

_____

Sursa imagini: aici, aici, aici, aici

Mihai Tandea
Mihai Tandea
(Speaker, Trainer & Coach - Impuls Training) str. Paris, nr. 1, Cluj Napoca Tel: +40745517514 Fax: +40264430026 mihai.tandea@impulstraining.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *