Gravitație, spiritualitate și succes

În urmă cu vreo doi ani eram la un training la care participau vânzători de asigurări. Le-am pus două întrebări simple: „Cum faceți voi vânzarea unei asigurări? Care sunt pașii?” Nici nu am reușit să termin întrebările, când, din prima bancă, mi-a Vanzarivenit un răspuns prompt și ferm: „Stau în agenție și mă rog să apară clientul!” Hmm… Stau în agenție și mă rog… Am pus pe flip-chart primul pas din procesul de vânzare: 1. Așteptarea spirituală.

 

De fiecare dată când mă gândesc la succes și la obținerea acestuia îmi vine imediat în minte întâmplarea de mai sus. Mi se pare că de multe ori agenda succesului personal are un singur punct: „Șed blând și mă rog să apară succesul!” Dacă ești foarte spiritual, s-ar putea să reușești. Pentru cei care nu cred în „pară mălăiață”, succesul are trei coordonate: planificare, acțiune, câștig. Abia după ce ai parcurs asiduu primii doi pași te poți aștepta să câștigi. Parafrazându-l pe John Maxwell, campionii nu devin campioni în ring, acolo doar le este recunoscut statutul. Sala de antrenament este locul în care zilnic devin campioni.planificare

Planificarea include stabilirea de obiective precise. Un model care îmi place are cinci obiective: financiar, de sănătate, profesional, relațional și spiritual. Vizualizarea succesului joacă un rol fundamental în atingerea lui. Unde vrei să fii peste un an din punct de vedere financiar/ profesional/ spiritual/ al sănătăţii/ al relațiilor? Înainte de competiție, la vestiare, sportivii vizualizează la nivel mental confruntarea – activitatea cerebrală stimulează musculatura. La o conferință, unul dintre vorbitori ne-a împărtășit că obiectivele sale anuale sunt afișate lângă oglinda din baie și lângă întrerupătorul din cameră. Dimineața își pune întrebarea: „Ce voi face azi ca să îndeplinesc aceste obiective?”, iar seara, la culcare, evaluează ziua: „Ce am făcut azi pentru atingerea obiectivelor?”negociere

Acțiunea e procesul prin care, în mod conștient, voluntar și intenționat, resursele personale sunt gestionate zilnic pentru transformarea obiectivelor în realitate. Cineva spunea că primele trei săptămâni din luna ianuarie sălile de fitness sunt full-full. Nu mai ai loc la niciun aparat. E perioada din an în care „profesioniștii” își iau liber şi se întorc spre sfârşitul lunii, după ce trece agitaţia. Toată lumea vrea să scape de kilogramele în plus, dar foarte puțini sunt dispuși să plătească prețul. Care este zona de pe Pământ unde forţa gravitaţională este cea mai puternică? Zona de confort personal. Aici, în zona de confort, facem planurile şi stabilim obiectivele. Dar niciodată ele nu vor fi atinse în acelaşi loc în care au fost stabilite, iar pentru a ieși din spațiul confortabil este nevoie de efort și de Vanzarirenunțare (mai puține ore de somn, mai puține ore la calculator, mai mulți bani investiți în pregătirea personală etc.).

Câștigul este urmarea firească, inevitabilă și exclusivă a parcurgerii celor doi pași anteriori, planificare și acțiune. Interesant este că pe măsură ce obiectivele mele se transformă în acțiuni care mă scot din zona de confort și mă pun pe traiectoria spre succes constat că succesul nu este doar destinația, ci este experiența mea zilnică.

Un CEO de succes era întrebat care este secretul său. A răspuns zâmbind: „Secretul meu este acest bilețel pe care îl țin zilnic pe birou.” Reporterul, curios: „Ce scrie pe el? Ne puteți împărtăși?” „În fiecare dimineață, pe un astfel de bilețel, îmi notez ce am de făcut în ziua respectivă. Plec acasă abia după ce am bifat și ultima sarcină de pe el.”

Ce scrie pe bilețelul tău? Stau în zona de confort și mă rog să apară succesul…

 

_____

Surse imagini: aici, aici

Marius Dan
Marius Dan
(Certified Trainer & Executive Coach @ Impuls Training) E-mail: marius.dan@impulstraining.ro Telefon: 0745.288.882

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *