„Îs care îs, îs care nu-s.” (sau Loteria CV-urilor)

Dacă în ultimele două luni ai depus 87 de CV-uri, dacă, pe lângă Feisbuk, site-urile cele mai accesate de tine conţin cuvântul „jobs”, dacă subiectul favorit de discuţie al părinţilor tăi începe aşa: „Eu, când eram la vârsta ta…”, dacă ai mai începe încă o facultate (în paralel cu al doilea master), pentru că prima facultate este total inutilă, dacă priveşti resemnat spre anii de studenţie, gândindu-te că toate orele zilnice de WOW şi LOL şi Age Of… puteau fi ore de practică remunerată în diverse firme, atunci acest articol nu este pentru tine. Acest articol este pentru cei care mai au cel puţin doi ani până la terminarea primei facultăţi.

cariera

Săptămâna trecută am participat la un seminar despre recrutare şi selecţie împreună cu 12 manageri (unii dintre ei coordonatori de agenţii). În cadrul interacţiunilor, am analizat provocările procesului de selectare şi de filtrare a celor mai buni candidaţi. După două zile pline, în care ne-am pus atât în postura intervievatorului, cât şi în postura candidatului, în care am încercat să definim deopotrivă substanţa şi fineţurile procesului de recrutare, unul dintre manageri a pus punctul pe „i”. Redau mai jos:

Un director avea pe birou un maldăr de CV-uri. Răsfoieşte două-trei, după care ia jumătate din teancul de CV-uri şi le aruncă în coşul de gunoi. După încă două minute, altă mână de CV-uri are experientasoarta celor dintâi. Secvenţa se repetă a treia oară, sub privirile nedumerite ale secretarei. „Domnule director… tocmai aţi aruncat 50-60 de CV-uri la gunoi…” „Domnişoară, cel mai important lucru în meseria asta e să ai noroc. Ăştia 60 n-au avut.”

De ce ajung unii tineri de 25-30 de ani să asocieze şansa, pila, horoscopul, mediul socio-economic, corupţia politică, războiul stelelor etc. cu obţinerea unui job atractiv? De ce unii absolvenţi, după 20 de ani de şcoală, debutează în viaţa profesională la un front-office, având un manager cu 5 ani mai tânăr şi cu salariu de 3 ori mai mare? De ce e atât de greu să obţii acel interviu de angajare la care să ai oportunitatea de a demonstra că eşti persoana potrivită? Pentru că la momentul când ai depus primul CV, interviul de angajare era deja în plină desfăşurare. Şi era pe rol de câţiva ani, iar ţie nu ţi-a spus nimeni că erai deja sub monitorizarea angajatorilor. Care este principala cerinţă a unui angajator? Experienţa. Când începe această experienţă, la ce vârstă?

O întrebare care îţi poate schimba paradigma financiară este următoarea: „Care este vârsta la care îmi propun să câştig în mod constant bani?” Atenţie, nu vorbesc aici despre o slujbă (job), ci despre a face bani. Din păcate, în România, am fost învăţaţi de mici că dacă „ai
carte, ai parte” (aşa s-au format generaţii întregi de diplomişti), am fost educaţi că un „servici” cu program fix şi cu carte de muncă sunt sfinte, că banii se fac după ce ne finalizăm educaţia, că cele două sunt etape distincte, succesive în procesul devenirii profesionale. carieraAbsolvirea unor studii nu este condiţie sine qua non pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial şi a educaţiei financiare. Dimpotrivă, studiile ar trebui să fie o etapă integrată armonios în procesul dezvoltării spiritului antreprenorial, subordonându-se acestuia.

În august 2006 am vizitat o tabără de copii (10 – 12 ani) organizată în zonă muntoasă, retrasă. Am observat un lucru ciudat: în faţa unei căbănuţe erau strânşi aproape toţi copiii din tabără. Urma să primesc una dintre cele mai importante lecţii din viaţă. Mircea, un puşti de 10 ani, avea o geantă mare de voiaj plină cu dulciuri: croissante, pufuleţi, sucuri, ciocolată – toate bunătăţile la care copiii nu aveau acces în acea săptămână în vârful muntelui. Le vindea la preţ dublu faţă de preţul de achiziţie! Wow… educaţie financiară, spirit antreprenorial. În acel moment, mi-am dorit să îi cunosc pe părinţii micuţului întreprinzător – tocmai îmi predaseră o lecţie de viaţă. Oare cum va arăta CV-ul lui Mircea când va aplica la primul lui job?experienta

Vrei să obţii un job atractiv? Trebuie să te faci atractiv pentru angajator. Acest lucru  înseamnă să ai o experienţă care să te recomande, iar aceasta este modelată de spirit antreprenorial şi de educaţie financiară extra-curriculară. Şi-atunci, la interviul de selecţie, cu CV-ul tău în faţa sa, angajatorul îşi va dori să aibă norocul să alegi oferta lui, nu postul similar de la concurenţă.

__________

Sursa imagini: aici, aici, aici, aici, aici

Marius Dan
Marius Dan
(Certified Trainer & Executive Coach @ Impuls Training) E-mail: marius.dan@impulstraining.ro Telefon: 0745.288.882

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *